Відповідальність власників собак

У зав’язку з жорстоким нападом на собаку клієнта АБ «Романа Сацика», внаслідок чого тварина померла, пропонуємо вашій увазі статтю про відповідальність власників у разі порушення відповідних правил утримання собак та (або) у разі заподіяння тваринами негативних наслідків.

Окрім того, в цій статті вказано, як же себе можна захистити, коли ви вже потрапили в таку ситуацію.

Так, власники собак можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної, а також понести цивільно-правову відповідальність.

Що стосується адміністративної відповідальності.

Відповідно до чинного в Україні законодавства собаки є об’єктом права власності і тому власники мають нести за них весь тягар відповідальності.

Так, у випадку тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн – один неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб – від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що стосується кримінальної відповідальності.

1. Ст.299 Кримінального кодексу України передбачає: жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій – караються штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, – караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Що стосується цивільної відповідальності.

У разі спричинення тілесних ушкоджень собакою чи іншою твариною постраждалий може розраховувати на відшкодування шкоди:

Також постраждала особа може розраховувати на відшкодування моральної шкоди відповідно до ст.ст.23, 1167—1168 ЦК України.

Як же себе захистити, коли ви вже потрапили в таку ситуацію?

Перш за все, необхідно правильно зафіксувати факт спричинення тілесних ушкоджень домашньою чи безпритульною твариною. У разі укусу твариною слід по можливості зафіксувати (сфотографувати) її зовнішній вигляд, звернути увагу на наявність чи відсутність у неї ошийника (бирки, інших ідентифікаційних ознак), звернути увагу на те, чи перебувала вона в супроводі власника, роздобути відомості про його особу. Також взяти дані свідків, очевидців ситуації.

Наступним кроком є звернення до поліції із заявою з метою фіксації факту спричинення твариною тілесних ушкоджень, а також установлення того, чи має тварина власника, а також визначити, є ця тварина домашньою чи безпритульною.

Важливо пройти медичне обстеження, у ході якого будуть зафіксовані характер і локалізація тілесних ушкоджень, а також отримати відповідне лікування.

Необхідно зберегти відомості про витрати на лікування та зберігати документи на придбання ліків, які в подальшому слугуватимуть доказами розміру матеріальної шкоди, спричиненої здоров’ю.

Якщо буде встановлено, що тварина є домашньою, тоді в разі відмови її власника від добровільного відшкодування завданої матеріальної та (або) моральної шкоди остання може бути відшкодована в судовому порядку за позовом постраждалої особи.

Якщо буде виявлено, що тварина є безпритульною, матеріальна та (або) моральна шкода підлягає відшкодуванню у судовому порядку органом місцевого самоврядування на території якого таку тварину виявлено.

Потрібна термінова допомога адвоката?